De grond van Kloetse Velden is wisselend van kwaliteit. Dat merken we als we aan het zaaien, planten en schoffelen zijn en aan de oogst. We werken dan ook aan de verbetering van de bodem. Bijvoorbeeld door direct na het oogsten groenbemesters te zaaien.
Groenbemesters
Denk aan Japanse haver, phacelia (ook wel bijenvoer genoemd), gele mosterd, bladrammenas, goudsbloemen, blauwe lupine, witte en incarnata klaver, boekweit, hennep, serradella, zomerwikke, klaproos, korenbloem, vlas, winterrogge, koolzaad en nog veel meer.
Al deze gewassen zorgen voor extra organische stof in de bodem, voor meer ‘goede’ stikstof en/of ze zorgen voor een betere doorworteling van de bodem.
Verbetering
Nu al merken we een duidelijke kwaliteitsverbetering van die stukken grond die we dit voorjaar met dergelijke planten hebben ingezaaid. Want in principe blijft de grond na de oogst nooit langer dan 3 tot 4 weken braak liggen. We zaaien dat perceel in met een mengsel dat voor het jaargetijde en de volgteelt het meest geschikt is.
Dat is goed voor onze grond, voor het bodemleven én voor de bijen, andere insecten en vogels!