Onze tweede uitgifte, op Koningsdag, bestond uit (opnieuw) rabarber, 3 eitjes én 2,5 kilo aardappelen per persoon. Hadden we net laten weten dat er nergens meer voldoende biologische producten te vinden waren, konden we toch die biologische aardappelen meegeven.
Waar vind je die nu nog?
In Grauw
Met dank aan Thibaut van der Steen, strijder tegen voedselverspilling, konden we ze kopen van boer Emiel uit Grauw. Zijn biologische aardappelen kwamen namelijk niet door de cosmetische selectie van de supermarkten heen. Hij dreigde met een overschot van ruim 8.000 kilo prima aardappelen te blijven zitten.
Thibaut postte een berichtje op LinkedIn, een van onze leden las dat en zo ging het balletje rollen.
Winterpenen en paprika’s
Wij zijn blij dat we boer Emiel een beetje – want 8.000 kilo is wat veel voor ons – hebben kunnen helpen. Tegelijkertijd is het een enorm schandaal dat dit kan gebeuren. En het is niet voor het eerst dat supermarkten alleen voor het uiterlijk gaan, eerder waren ook bijvoorbeeld winterpenen en paprika’s de klos. Dit is voor boeren een stressvolle situatie en werkt voedselverspilling in de hand.
Laten we als consument vooral kiezen voor die andere vorm, dat unieke product en die goede smaak. Want laten we wel wezen, supermarkten maken de cosmetische keuze niet helemaal ongefundeerd.