Op Schouwen-Duiveland is een chronisch tekort aan zoet water. Tuinders en boeren zijn afhankelijk van regenwater en van enkele zoetwaterbellen in de ondergrond.
Ook wij komen zoet water te kort in droge tijden. Het water in de sloten is te zout voor besproeiing en het is een weinig duurzaam en kostbare optie om de komende jaren 4,4 hectare met drinkwater te besproeien.
Vandaar dat we een waterbassin hebben aangelegd. Dat had – letterlijk en figuurlijk – wat voeten in de aarde. Elke kuub grond die vrijkwam, verplaatsten we naar de beoogde plaats, achter de grote tunnelkassen. Half augustus maakte een shovel van al die aarde de basis voor het bassin.
Recht leggen en plooien
Toen was het wachten op het folie. Met zo’n 25 mensen en de aannemer gingen we eind augustus het folie over het bassin trekken en recht te leggen. Dat klinkt simpel, maar dergelijk landbouwfolie weegt nogal wat en is bepaald niet makkelijk te plooien. Toch ging het voorspoedig tot we aan de overkant kwamen. Toen bleek dat we een metertje of 4, 5 te kort kwamen. Wel hadden we meer dan voldoende lengte.
Nu de regen
Of er verkeerd gemeten is, of dat de maten niet goed zijn gelezen, daar willen we vanaf zijn. Feit was dat we moesten wachten tot de leverancier ter plaatse er een baan aan kwam lassen. Dat gebeurde een kleine week later en nu hebben we dan toch een prachtig waterbassin. Bij gebrek aan regen laten we er nu een laagje water inlopen om met dat gewicht het folie op zijn plaats te houden.
En hopen we op verfrissende buien, zowel om het bassin te vullen als voor de gewassen.